Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

Keskustelua ja tietoa treidauksesta valuutta- ja osakemarkkinoilla.

Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 20:08 (27.3.2008)

Oliko kellään "täkäläisellä" kokemusta automaattisen kaupustelurobotin toteuttamisesta MetaTrader alustalle MQL4 kielellä?? Mielelläni kuulisin mielipiteitä tuon softan käyttökelpoisuudesta, toimivuudesta ja mahdollisista rajoitteista automatisoinnin kannalta jos jolla kulla on jo tuosta parempaa tietoa.

Eli lähinnä sillä kyselen että jos haaveilee kaupankäynnin automatisoinnin toteuttamisesta jossain vaiheessa, niin onko tuo MT + MQL4 hyvä (tai peräti paras?) alusta lähteä hommaa opiskelemaan, vai kannattaisiko tutkiskella jotain muitakin mahdollisia alustoja? Ja jos, niin mitä?
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Mikkomallikas » 22:39 (27.3.2008)

AlliumPorrum kirjoitti:Oliko kellään "täkäläisellä" kokemusta automaattisen kaupustelurobotin toteuttamisesta MetaTrader alustalle MQL4 kielellä?? Mielelläni kuulisin mielipiteitä tuon softan käyttökelpoisuudesta, toimivuudesta ja mahdollisista rajoitteista automatisoinnin kannalta jos jolla kulla on jo tuosta parempaa tietoa.

Eli lähinnä sillä kyselen että jos haaveilee kaupankäynnin automatisoinnin toteuttamisesta jossain vaiheessa, niin onko tuo MT + MQL4 hyvä (tai peräti paras?) alusta lähteä hommaa opiskelemaan, vai kannattaisiko tutkiskella jotain muitakin mahdollisia alustoja? Ja jos, niin mitä?


Moi, Suosittelen, osaisipa itse koodata C++, niin ei tarvitsisi muita häiritä omilla ideoilla :D . Metan sivuilta löytyy jo nyt todella paljon robotteja, ´lähes kaikki olen testerin kautta ajanut läpi. Ainut hyvä positiivinen ns.Full-Auto on Frank_up muistaakseni, muut pyörii joko paikallaan tai tyhjää tilin :shock: .
Ohessa linkki ja jos opiskelee niin tiedostot ovat avonaisia ja niitä voi tarpeen mukaan fixsailla jos taitoa siihen löytyy. Monet Autorobot sydeemit mitä sieltä löytyy, niin osaispa koodata toimiin ne edes päinvastoin niin kaikki olis hyviä :lol: .
Ohessa linkki, huom sieltä löytyy myös todella hyviä indikaattoreita joita tulee päivittäin lisää. Eli kyllä siellä kehitystyötä tehdään tosissaan :)
http://codebase.mql4.com/en/1077
valitse vasemmasta reunasta "expert advisors" sieltä löytyy lisää robotteja ja indikaattoreita.

Edit: Frank_up. tekee parasta kauppaa M1. Mutta NetcomFx:ltä on tulossa hyvä robot kun saadaan siihen pientä säätöä voimakkaisiin trendeihin
Tulevaisuus on vielä tekemättä :)
Mikkomallikas
Veteraani
 
Viestit: 595
Liittynyt: 22:46 (21.12.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Trader » 22:46 (27.3.2008)

Moikka.

Itse väännään robottia jos toista, mutta ehdoton Ykkönen tiedon hankkimiseen on juuri tuo codebase.
Testaamaan pääsee ja käyttäjäkunta on laaja, lisäksi Metan oma väki auttaa kiperimmissä asioissa.

Helpoin tapa oppia on avata MACD:n EA, joka on joka MT-4 paketissa mukana ja katsoa koodista miten se on tehty.
Kun oppii koodin rungon, jolla se tekee kauppaa, on siihen helppo lisätä kiinni eri indikaattoreita ja niiden arvojen ehtolausekkeita.
----------------------------------------------------------------------------------------------
-Trader-
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein
Trader
Himotienaaja
 
Viestit: 374
Liittynyt: 2:11 (15.11.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 23:58 (27.3.2008)

Mikkomallikas kirjoitti: Moi, Suosittelen, osaisipa itse koodata C++, niin ei tarvitsisi muita häiritä omilla ideoilla :D . Metan sivuilta löytyy jo nyt todella paljon robotteja, ´lähes kaikki olen testerin kautta ajanut läpi. Ainut hyvä positiivinen ns.Full-Auto on Frank_up muistaakseni, muut pyörii joko paikallaan tai tyhjää tilin :shock: .


Siis hetkonen, suosittelet MetaTraderia vaikka kokemuksesi mukaan noilla roboteilla ei kuitenkaan tee mitään...? Taisin nyt käsittää jotain väärin?

Mikkomallikas kirjoitti: Ohessa linkki ja jos opiskelee niin tiedostot ovat avonaisia ja niitä voi tarpeen mukaan fixsailla jos taitoa siihen löytyy. Monet Autorobot sydeemit mitä sieltä löytyy, niin osaispa koodata toimiin ne edes päinvastoin niin kaikki olis hyviä :lol: .
Ohessa linkki, huom sieltä löytyy myös todella hyviä indikaattoreita joita tulee päivittäin lisää. Eli kyllä siellä kehitystyötä tehdään tosissaan :)
http://codebase.mql4.com/en/1077
valitse vasemmasta reunasta "expert advisors" sieltä löytyy lisää robotteja ja indikaattoreita.


Koodaus sujuu kyllä jo 10 vuoden kokemuksella. Olen harrastuksen nimissä parin vuoden aikana vääntänyt osakemarkkinoille ihan ikiomaa analysaattorisoftaani, ja se on jo siinä vaiheessa että pystyn helposti lisäilemään siihen kaiken näköisiä TA menetelmiä eri aikaväleillä ja triggereillä ja ajelemaan back testejä Nasdaqiin ja OMX:ään. Nyt (vasta) sitten havahduin tähän Forex maailmaan ja se alkaa vaikuttaa vallan mielenkiintoiselta treidaamisen kannalta. Ja nyt siis lähinnä pähkäilen sitä että jatkaako tuon oman Java softan vääntämistä myös Forex maailmaan sopivaksi vai alkaako sittenkin tehdä MetaTraderin päälle. Ensimmäisessä olisi se etu että voisin tehdä kaiken täsmälleen niinkuin haluan, toisessa taas se että itse alusta & indikaattorit ovat valmiiksi testattua & todennäköisesti hyvin toimivaa koodia ja siinä on valmiina myös mahdollisuus oikeiden kauppojen tekemiseen jota tuo minun softani ei siis vielä hanskaa. Ekan vaihtoehdon huonona puolena on luonnollisesti työn suuruus eli koodia on jo nyt kasassa joku 15000 riviä ja lisää pitäisi vielä vääntää jonkun verran jos meinaa tehdä siitä live datalla toimivan robotin, ja luonnollisesti pitää valita myös sellainen brokeri joka tarjoaa hyvän APIn järjestelmäänsä. Tuossa MetaTraderissa taasen mietityttää se että onko se kovin rajoittava alusta, eli voikohan sillä oikeasti tehdä suurin piirtein sellaisia indikaattoreita kuin mitä voisi luulla tarvitsevansa?
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 16:38 (28.3.2008)

Trader kirjoitti:Moikka.
Itse väännään robottia jos toista, mutta ehdoton Ykkönen tiedon hankkimiseen on juuri tuo codebase.
Testaamaan pääsee ja käyttäjäkunta on laaja, lisäksi Metan oma väki auttaa kiperimmissä asioissa.
Helpoin tapa oppia on avata MACD:n EA, joka on joka MT-4 paketissa mukana ja katsoa koodista miten se on tehty.
Kun oppii koodin rungon, jolla se tekee kauppaa, on siihen helppo lisätä kiinni eri indikaattoreita ja niiden arvojen ehtolausekkeita.


Varmistukseksi vielä; teetkö tuota robotin vääntöä siis nimenomaan MetaTraderin päälle ja MQL4:llä? Oletko kokenut tuon hyväksi alustaksi automatisoinnin & back testauksen kannalta, vai oletko törmännyt esim. joihinkin itseäsi ärsyttäviin rajoituksiin?

Onko sinulla muuten aiempaa koodauskokemusta vai oletko alkanut ihan nollasta tuon kielen opiskelun? Itseäni ei tosiaankaan huolestuta tuon kielen opiskelu koska kokemusta on jo melkoisesta kasasta erilaisia ohjelmontikieliä, mutta olisi kuitenkin mukava kuulla mielipiteitä tuon MQL4:n käyttökelpoisuudesta tähän tarkoitukseen.
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Mikkomallikas » 21:55 (28.3.2008)

AlliumPorrum kirjoitti:
Mikkomallikas kirjoitti: Moi, Suosittelen, osaisipa itse koodata C++, niin ei tarvitsisi muita häiritä omilla ideoilla :D . Metan sivuilta löytyy jo nyt todella paljon robotteja, ´lähes kaikki olen testerin kautta ajanut läpi. Ainut hyvä positiivinen ns.Full-Auto on Frank_up muistaakseni, muut pyörii joko paikallaan tai tyhjää tilin :shock: .


Siis hetkonen, suosittelet MetaTraderia vaikka kokemuksesi mukaan noilla roboteilla ei kuitenkaan tee mitään...? Taisin nyt käsittää jotain väärin?


Noh. Siis jokainen robo vaatii tuntemuksen sen käyttäytymisestä, missä valuuttaparissa ne on kiinni, millä aikajänteellä ja arvoilla jne.... Ne tiedostot on auki, niihin voit lykätä omaa palikkaa kiinni tai poistaa joitain osia, muuttujia paljon ja ne testit vaatii aikaa. Valitse sieltä mieleisesi ja keskity sen säätämiseen. Tuskin vielä on roboa jonka kytket vain päälle ja hilloo tulee. On tärkeää ymmärtää mitä se robo tekee ja miksi. Muuten se on "venäläistärulettia". Ja jos sellainen robo on, joka vaan tahkoo vain voittoa, tuskin sellaista löytyy noilta sivuilta ilmaisena :wink:
Tulevaisuus on vielä tekemättä :)
Mikkomallikas
Veteraani
 
Viestit: 595
Liittynyt: 22:46 (21.12.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Trader » 16:26 (29.3.2008)

AlliumPorrum kirjoitti:
Trader kirjoitti:Moikka.
Itse väännään robottia jos toista, mutta ehdoton Ykkönen tiedon hankkimiseen on juuri tuo codebase.
Testaamaan pääsee ja käyttäjäkunta on laaja, lisäksi Metan oma väki auttaa kiperimmissä asioissa.
Helpoin tapa oppia on avata MACD:n EA, joka on joka MT-4 paketissa mukana ja katsoa koodista miten se on tehty.
Kun oppii koodin rungon, jolla se tekee kauppaa, on siihen helppo lisätä kiinni eri indikaattoreita ja niiden arvojen ehtolausekkeita.


Varmistukseksi vielä; teetkö tuota robotin vääntöä siis nimenomaan MetaTraderin päälle ja MQL4:llä? Oletko kokenut tuon hyväksi alustaksi automatisoinnin & back testauksen kannalta, vai oletko törmännyt esim. joihinkin itseäsi ärsyttäviin rajoituksiin?

Onko sinulla muuten aiempaa koodauskokemusta vai oletko alkanut ihan nollasta tuon kielen opiskelun? Itseäni ei tosiaankaan huolestuta tuon kielen opiskelu koska kokemusta on jo melkoisesta kasasta erilaisia ohjelmontikieliä, mutta olisi kuitenkin mukava kuulla mielipiteitä tuon MQL4:n käyttökelpoisuudesta tähän tarkoitukseen.


Kyllä, teen sitä MT-4:n päälle ja MQ4:llä. Testaus ja rakentaminen on mielestäni ihan ok, en ole törmännyt vaikeisiin esteisiin toistaiseksi.
Hyvä puoli on siinä, että suurin osa automatisoinnin eri metodeista löytyy valmiina ja lisäherkut ovat usein saatavilla kun vain kysyy.
Lisäksi eri metodien vapaa rakentaminen (custom indikaattorit) ovat helposti toteutettavissa.
Aiempi koodauskokemus on pieni ennen MQ4:n tuloa eteen, mutta oppiminen ei kauaa kestänyt. Koodia olen ymmärtänyt lukea, kiitos Oracle-sovellutusten aikaisemman käytön, mutta itseoppiminen on ollut aina lähellä sydäntä ja ilmeisen nopeasti uusi tieto päähän on mennyt kielen helpon ymmärtämisen vuoksi.
----------------------------------------------------------------------------------------------
-Trader-
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein
Trader
Himotienaaja
 
Viestit: 374
Liittynyt: 2:11 (15.11.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 16:01 (7.4.2008)

Lueskelin tuossa nuo MQL4 dokumentaatiot läpi ja homma vaikutti suht selkeältä. Sitä jäin vielä kuitenkin miettimään että mites kun nuo EA:tkin käsittääkseni liitetään aina johonkin tiettyyn karttaan ja yhdessä kartassahan on siis aina vain yhden valuutan käppyrät yhdellä aikavälillä, niin kuinkas olisi mahdollista tehdä sellainen EA joka käyttää useamman eri aikavälin tietoa?? Eli tarkoitan että se tutkisi esim. vaikka 1M, 15M ja 1H käyrien kursseja ja eri TA- metodeja ja niiden arvoja. Onnistuuko tuolla moinen, ja jos, niin vinkkejä toteutuksen suhteen otetaan kiitollisena vastaan.

Niin ja tuossa backtestauksessahan valitaan myös vain yksi aikaväli ennenkuin EA laitetaan pyörimään; kuinkas tuo nyt suhtautuu tällaiseen usean aikavälin EA:han eli onnistuuko moisen käyttö mitenkään?
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Trader » 22:27 (8.4.2008)

MQL4:ssä voidaan lukita pari, parit, chartin aikajana (M1, M30 jne) automaatiolle/indikaattorille jotka toimivat nyt tai laskevat infoa eri parien historiasta samaan aikaan. Esim automaatio, joka on kiinni EUR/USD chartissa, voi tehdä kaupankäyntejä EUR/JPY, USD/CHF pareille, vaikka ne chartit eivät edes olisi avoinna. Eri aikavälien käyttö on PERIOD_() komennon takana ja samaan lauseeseen voit valita käytettävän parin Symbol_(), jolloin esim tarvittaessa indikaattorin arvoa, kutsutaan indikaattori, pari, aikajana, jolla saadaan määrättyä tarkasti mistä parista ja millä aikajanalla minkäkin indikaattorin tieto pitää tulla jotta saadaan rakennettua ehto-lauseke taakse.

EA: jos/kun eri aikajanojen info on määrätty koodissa, backtest toiminnee ihan ok. Itsellä moinen juuri työn alla, lukittuna M15 ja H1 informaation lukuun ja hyvin toimii. Monen eri parin EA testiin yhdessä EA:ssa pitääkin jo rakentaa hiukan monipuolisempi paketti, jota täytyy ajaa MT-4:n ulkopuolella, jotta se saadaan lukemaan arvot useasta parista samaan aikaan. Meta kun ei ymmärrä toistaiseksi kuin yhtä paria kerralla backtestissä.

Toivottavasti tämä auttoi asiaan edes hiukan.
-Trader
----------------------------------------------------------------------------------------------
-Trader-
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein
Trader
Himotienaaja
 
Viestit: 374
Liittynyt: 2:11 (15.11.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 10:09 (9.4.2008)

Ok, kiitos taas tiedosta Trader!

Miksi tuota EA:ta testatessa sitten edes pitää aina valita jokin aikaväli? Mikä sen merkitys on tällaisessa tapauksessa vai onko se käytännössä ihan turha?

Onkos muuten mahdollista tehdä indikaattori joka piirtäisi samalle chartille useamman aikavälin dataa?
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 15:24 (14.4.2008)

Oliko kellään mitään hajua noista edellisestä viestissä kysymistäni jutuista..?

Lähinnä sillä kyselen että haluaisin tehdä EA:n joka käyttää päätöksissään usean eri aikavälin dataa, mutta haluaisin myös että sitä voi back testata visuaalisessa moodissa eli voin varmistaa että se toimii kuten olen itse ajatellut. Ja mikäli olen oikein käsittänyt, ainoa tapa tehdä tuo on luoda oma indikaattori jo piirtäisi ruudulle nuo usean aikavälin käppyrät, ja sitten omasta EA:sta jotenkin kutsua tuota indikaattoria ja sen perusteella valita kaupanteko hetket. Vai onko tuo ylipäänsä oikea tapa lähestyä asiaa?
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Mikkomallikas » 21:44 (14.4.2008)

AlliumPorrum kirjoitti:Oliko kellään mitään hajua noista edellisestä viestissä kysymistäni jutuista..?

Lähinnä sillä kyselen että haluaisin tehdä EA:n joka käyttää päätöksissään usean eri aikavälin dataa, mutta haluaisin myös että sitä voi back testata visuaalisessa moodissa eli voin varmistaa että se toimii kuten olen itse ajatellut. Ja mikäli olen oikein käsittänyt, ainoa tapa tehdä tuo on luoda oma indikaattori jo piirtäisi ruudulle nuo usean aikavälin käppyrät, ja sitten omasta EA:sta jotenkin kutsua tuota indikaattoria ja sen perusteella valita kaupanteko hetket. Vai onko tuo ylipäänsä oikea tapa lähestyä asiaa?


Aikavälillä on siten merkistystä, Jos arvot on indicaattorissa samat, toimii se eritavoin eri aikajänteellä, Esim´. M5 chartissa indicaattori saattaa osoittaa buy singnaalia kun taas H1 chartissa sell:iä.
Oheisesta linkistä löytyy valmiitakin indicaattoreita joissa seuranta useaan aikajänteeseen
http://codebase.mql4.com/indicators

Ohessa alla kuva muutamista, kelaamalla palkkia näkee paremmin koko näytön
indis.gif
indis.gif (64.11 KiB) Katsottu 854 kertaa
Tulevaisuus on vielä tekemättä :)
Mikkomallikas
Veteraani
 
Viestit: 595
Liittynyt: 22:46 (21.12.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja AlliumPorrum » 13:19 (15.4.2008)

Mikkomallikas kirjoitti:Aikavälillä on siten merkistystä, Jos arvot on indicaattorissa samat, toimii se eritavoin eri aikajänteellä, Esim´. M5 chartissa indicaattori saattaa osoittaa buy singnaalia kun taas H1 chartissa sell:iä.


Tottakai ja näinhän se pitääkin olla. Pointti olikin juuri se että buy signaali tulee vain silloin kun kaikkien aikavälien asetetut ehdot toteutuisivat. Eli esimerkin omaisesti vaikka silloin kun kurssi on EMA 60:n yläpuolella 1H kartalla ja RSI 14 on nousussa 15M kartalla ja MACD on leikannut 5M kartalla. Mutta kuinkas saan tehtyä sellaisen EA:n jossa nuo myös näkisi noiden em. käppyröiden arvot kartalla että voisi varmistaa että EA toimii kuten pitääkin. Jos tuota ei saa visualisoitua niin menee aikalailla sokkona koodaamiseksi...
AlliumPorrum
Himotienaaja
 
Viestit: 157
Liittynyt: 16:53 (7.2.2008)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Trader » 13:27 (15.4.2008)

Odotappas hetkinen, palaan tähän kun töiltäni ehdin.
Luen ensin läpi koko ketjun jotta pääsen paremmin jyvälle, eiköhän tuo loppujen lopuksi kuitenkin saada onnistumaan.
----------------------------------------------------------------------------------------------
-Trader-
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein
Trader
Himotienaaja
 
Viestit: 374
Liittynyt: 2:11 (15.11.2007)

Re: Kokemuksia MetaTraderin automatisoinnista?

ViestiKirjoittaja Mikkomallikas » 1:12 (16.4.2008)

AlliumPorrum kirjoitti:
Mikkomallikas kirjoitti:Aikavälillä on siten merkistystä, Jos arvot on indicaattorissa samat, toimii se eritavoin eri aikajänteellä, Esim´. M5 chartissa indicaattori saattaa osoittaa buy singnaalia kun taas H1 chartissa sell:iä.


Tottakai ja näinhän se pitääkin olla. Pointti olikin juuri se että buy signaali tulee vain silloin kun kaikkien aikavälien asetetut ehdot toteutuisivat. Eli esimerkin omaisesti vaikka silloin kun kurssi on EMA 60:n yläpuolella 1H kartalla ja RSI 14 on nousussa 15M kartalla ja MACD on leikannut 5M kartalla. Mutta kuinkas saan tehtyä sellaisen EA:n jossa nuo myös näkisi noiden em. käppyröiden arvot kartalla että voisi varmistaa että EA toimii kuten pitääkin. Jos tuota ei saa visualisoitua niin menee aikalailla sokkona koodaamiseksi...


Jupjuu, yhdelle chartille saamisessa varmaan onkin haasteetta. Tuossa yllä olevassa kuvassa on esim tehty ns. "kootut teokset" eri indikattoreiden aikajänteistä nimenomaan yhdelle chartille ja seuraaminen on helpompaa. Mutmut se siitä, eiköhän Traderi sinulle jotain keksi :)
Tulevaisuus on vielä tekemättä :)
Mikkomallikas
Veteraani
 
Viestit: 595
Liittynyt: 22:46 (21.12.2007)

Seuraava

Paluu Treidauskeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa

cron